Lataa

Kesäjuhlat mökillä

Suvivirret on laulettu ja kevät on vaihtunut kesäksi. Kesällä vapaa-ajan asunnolla viihtyy koko perhe ja vihdoin on aikaa nauttia mukavasta mökkielämästä. Kutsu ystävät koolle – on aika nostaa malja kesän kunniaksi! Juhlien järjestäminen voi myös olla rentoa ja mukavaa puuhastelua, ja johon riittää pienikin panostus. Yhdessä vietetty aika tulee moninkertaisena takaisin: mikä onkaan mukavampaa, kun nauttia läheisten kanssa kiireettömästä ajasta kesäisessä ympäristössä. Kerromme viisi vinkkiä, joiden avulla onnistut kesäjuhlien järjestämisessä!

1. Mieti sopiva teema
Keksi juhlille teema, ja sen jälkeen suunnittele teemaan sopiva ohjelma. Puutarhajuhlat, saunailta vai lapsiystävälliset mökkiolympialaiset? Perinteiset lajit kuten mölkky, kroketti ja tikan heitto sopivat ohjelmaan, mutta lajeja on myös mahdollista keksiä itse. Kerro myös kutsussa avajaisten ohjelmasta, jotta jokainen osaa varautua pukeutumalla oikein. Hauskaksi ja suosituksi todettu laji on esimerkiksi sukkahousuviesti, joka sopii kaikenikäisille!

Sukkahousuviesti

Tarvitset
8-10 kpl 1,5l limukkapulloja (tyhjiä)
2-4 tennispalloa
Kahdet sukkahousut

-> Muodosta kaksi samankokoista joukkuetta (tai se joukkue, jossa on vähemmän osallistujia, sopii, kuka suorittaa radan kaksi kertaa)
-> Tee kaksi rataa
-> laita limukkapullot (joissa on n. puolet nestettä) maahan kahteen suoraan riviin. Pullot asetellaan noin 1,5-2 metrin välein toisistaan, jolloin kaksi joukkuetta voivat suorittaa rataa yhtä aikaa
-> Sukkahousujen toiseen lahkeeseen pudotetaan 1 tai 2 tennispalloa, ja sukkahousut sidotaan joukkueen ensimmäisen henkilön vyötärölle (pallo roikkuu tällöin noin polven korkeudella)
-> Joukkueet asettuvat kahdeksi jonoksi lähtöruutujen taakse ja ensimmäinen jonossa oleva aloittaa
-> Tehtävänä on saada kaadettua pullot järjestyksessä tennispallon avulla (käsiä tai jalkoja ei saa käyttää apuna)
-> Kummastakin joukkueesta yksi jäsen nostaa pullot ylös sitä mukaan, kun ne on kaadettu
-> Kun tehtävä on suoritettu, suorittaja palaa takaisin lähtöruutuun, ottaa sukkahousut pois päältä ja antaa sen seuraavalle suorittajalle, joka kiinnittää sukkahousut vyötärölle ja aloittaa oman suorituksen
-> Voittaja on se joukkue, jonka viimeinen suorittaja palaa ensimmäisenä takaisin lähtöruutuun

2. Tee tarjoilusta yksinkertainen ja maistuva 

Mökkijuhlissa tarjoilu voi olla rennompaa kuin kotona. Käytä helppoja raaka-aineita ja suosi kauden vihanneksia ja marjoja. Tee esim. cocktailtikkuja, joihin tulee leipäjuustoa, nakkia, viinirypäleitä ja oliiveja, tai   voit tehdä myös erilaisia vaihtoehtoja mieltymysten mukaan. Tikut voi tökätä esimerkiksi vesimelonin puolikkaaseen. Pöydässä kannattaa olla suolaista syötävää, kuten tomaatti-vuohenjuustopiirakkaa, joka maistuu myös kasvissyöjille. Kesäinen halloum -salaatti toimii myös aina. Jos perheessä on innokkaita grillaajia, kesän juhlissa voi myös laittaa grillin kuumaksi ja grillata mieleisiä grilliherkkuja. Kilistelyjuomaksi sopii alkoholiton tai alkoholillinen kuohuviini (lapsille löytyy myös vaihtoehtoja) ja jälkiruoaksi voit tehdä vaikkapa nopean mansikkatortun tuoreista marjoista. Sitruunavettä on helppo tehdä ja se maistuu lähes kaikille (varaa iso kannu, johon laitat tuoreesta sitruunasta leikattuja siivuja, mintun lehtiä ja jääpaloja).

 Tarjottavat (esimerkki)

 Tervetuliaisjuoma
 Halloum -salaatti
 Cocktailtikut (liha- ja kasvisversiot)
 Tomaatti-vuohenjuustopiirakka
 (Grilliherkut)
 Mansikkatorttu
 Kahvi ja tee
 Vissyä & sitruunavettä kannussa

3. Huolehdi riittävästä määrästä istumapaikkoja

Istumapaikkoja tulisi olla jokaiselle vieraalle. Kätevä tapa on hankkia mökille pinottavia tuoleja, jotka mahtuvat pieneenkin tilaan. Voit myös hankkia mökille kelohirrestä valmistettuja penkkejä, jotka ovat paitsi hienoja, myös monikäyttöisiä: ne toimivat kukkapöytinä, nuotiopenkkeinä tai yöpöytinä, ja ne voidaan vieraiden saapuessa nostaa terassille istumapaikoiksi. Jos vieraita on paljon tai käy useamminkin, on hyvä hankkia toinen pöytäryhmä esim. kesäkeittiön yhteyteen tai terassille. Hyvä valinta on helposti liikuteltava Ecofurn Rustica -pöytäryhmä, joka tarjoaa laskutilan lisaksi myös istumapaikkoja. 

4. Koristele mökki tunnelmaan sopivaksi

Yksinkertainen on kaunista. Hanki kesäisiä lautasliinoja, värikäs liina pöydälle ja tiskaamista helpottavia biohajoavia kartonkilautasia ja -mukeja, jotka voi laittaa käytön jälkeen kompostiin. Helppoja koristeita voit askarrella itse ja kerätä luonnosta: esimerkiksi luonnonkukat, koivun oksat ja varvut toimivat hyvin pöytäkoristeina. Itseviljellyt yrttiruukut puolestaan toimivat kauniisti aseteltuina myös koristeina.

5. Kuvausnurkka ulkona

Onnistuneita kesäjuhlia on mukava muistella jälkeenpäin kuvia katselemalla. Yksi ohjelmanumero on kuvausnurkka, jossa vieraat ja isäntäväki voivat ottaa hauskoja kuvia toisistaan esimerkiksi kännykkäkameralla. Nurkan voi toteuttaa esimerkiksi terassille tai pihan reunalle. Takana oleva maisema toimii taustakuvana. Kerää hauskoja asusteita: vanhoja silmälaseja, peruukkeja, hattuja, vyölaukkuja jne. Laita asusteet koriin. Jokainen voi valita sopivat asusteet ja olla kuvattavana yksin, pareittain tai ryhmässä. Vieraat ja juhlienjärjestäjä voivat olla vuorotellen kuvausvastuussa, tai perheen sisältä voi löytyä innokas kuvaaja.

Voit käyttää sosiaalisen median julkaisuissa itse keksittyjä hashtageja. Voit myös käyttää Facebook ja Instagram -julkaisuissa hashtagia #kesänparhaatjuhlat niin saamme ihastella kuvia kesän juhlista! 

© 2020 Pihatukku Finland Oy