Lataa

Tärkeää tietoa takan valinnasta

Takan valinnan neljä tärkeintä kriteeriä

monaco_takka

Markkinoilta löytyy hyvin paljon erilaisia takkoja. Tämä on pelkästään hyvä asia, sillä takan tarvitsijoita löytyy vielä enemmän. Joillekin tärkein takan valintakriteeri on mahdollisimman pitkä lämmönvaraavuuskyky. Toiset taas haluavat lämpöä mahdollisimman nopeasti. Joku takan valitsija nostaa tärkeimmäksi tekijäksi takan valinnassa energian säästön. On myös paljon niitä, joille takan ulkonäkö ja sen luoma tunnelma sekä sopivuus saumattomasti muuhun sisustukseen toimii määräävänä tekijänä.

Takan paikka on pääsääntöisesti talossa tai mökissä, jolloin valinnassa täytyy huomioida rakennuksen ominaisuudet. Lisäksi takan valinnassa olisi syytä miettiä, millainen on takan käyttäjä/käyttäjät. Lämpeääkö takka lähes päivittäin, vai tuleeko sitä käytettyä vain muutaman kerran vuodessa? Jos jo etukäteen tiedetään, että takkaa ei tulla lämmittämään päivittäin talvella, on tämä syytä ottaa huomioon takkaa valitessa. Toiset takat ovat erinomaisia lämmönvaraajia, kun taas toiset ovat uskomattoman kauniita. Joskus takan valinnassa joudutaan tekemään kompromisseja, koska kaikkia haluttuja kriteereitä ei ole voitu yhdistää samaan takkaan.

Pihatukusta löytyy monenlaisia takkoja erilaisiin käyttötarkoituksiin kevyistä kamiinoista massiivisiin varaaviin takkoihin saakka. Uskomme, että tuotevalikoimastamme löytyy sopiva takka myös teille. Ennen ostamista tutustu kuitenkin alla oleviin tärkeimpiin takan valintakriteereihin.

1.  Omat odotukseni takalta?

Jos tärkein asia takan valinnan kannalta on se, että se varaa lämpöä mahdollisimman pitkään, on silloin valittava suuri ja painava varaava takka. Varaavat takat varaavat nimensä mukaisesti paljon lämpöä suureen kivimääräänsä silloin kun takassa pidetään tulta. Tätä kerääntynyttä lämpöä ne sitten luovuttavat vielä pitkään sammuttamisen jälkeenkin. Varaava takka kannattaa valita silloin, kun haluat eniten apua lämmityslaskun pienentämiseen.

Jos tärkein valintakriteeri on se, että takka lämmittää ympäröivän tilan mahdollisimman nopeasti, on silloin valittava kiertoilmatakka tai kamiina. Kiertoilmatakat ovat usein nopeita ja helppoja asentaa, ja ne kuluttavat vain vähän polttopuita. Markkinoilla on olemassa myös ns. yhdistelmätakkoja, joissa varaavaan takkaan on lisätty kiertoilmaominaisuus, jonka voi tarvittaessa sulkea. Esimerkki tällaisesta takasta on Nordpeis Salzburg L, joka alkaa lämmittää tilaa heti kun takkaan laitetaan tuli, mutta joka varaa lämpöä silti yli vuorokaudeksi.

2.  Minkälaiseen rakennukseen takka tulee?

Useimmiten vanhemmat rakennukset ovat huonommin eristettyjä ja eivät niin tiiviitä kuin nykyaikaiset talot. Monesti vanhemmissa rakennuksissa myös lämmitysmuoto on vanhanaikainen ja kallis. Tällaisiin rakennuksiin suosittelemme varaavia takkoja, joilla saa aikaan huomattavia säästöjä lämmityskululuissa. Varaava takka sopii myös hyvin rakennuksiin, joissa on käytössä sähkölämmitys.

Uudempiin ja paremmin eristettyihin rakennuksiin, joissa on edullinen ja nykyaikainen lämmitysjärjestelmä, voidaan valita hyvin myös kiertoilmatakka. Rakennuksissa takkaa käytetään usein vain lisälämmönlähteenä ja tunnelman luojana sekä kauniina ja eläväisenä sisustuselementtinä. Kiertoilmatakat ovat helposti asennettavia ja kevyitä, jolloin ne voidaan useimmiten asentaa suoraan lisävahvistamattoman lattian päälle.

3.  Minkälainen takan käyttäjä itse olen?

Jos haluat varaavan takan ja ajatuksenasi on saada siitä pitkään lämpöä, kannattaa takkaa lämmittää päivittäin. Varaavaa takkaa olisi hyvä lämmittää kylmän kauden aikana muutama tunti aamulla ja muutama tunti illalla. Jos lämmität varaavan takan kylmänä, on hyvä huomioida, että lämpö tulee takan läpi vasta tuntien kuluttua. Jos sinulla on tai olet rakentamassa uudehkoa taloa esimerkiksi kaukolämmöllä tai maalämmöllä varustettuna ja tiedät, että et lämmitä takkaa säännöllisesti, suosittelemme valitsemaan kiertoilmatakan. Kiertoilmatakka toimii mainiosti lisälämmönlähteenä ja tuo takan tunnelman kotiisi.

4.  Miltä takan pitäisi näyttää?

Moderni vai perinteinen? Suuri vai pieni? Kulmamallinen vai suoralle seinälle asennettava? Hissiluukullinen vai ulospäin aukeava luukku? Minkä värinen ja mitä materiaalia? Pihatukusta löytyy laadukas valikoima takkoja useimpiin käyttötarkoituksiin. Useimpia tuotteita voi myös personoida ja lisävarustella maun mukaan. Meiltä takan ostaminen suureen tai pieneen tilaasi on vaivatonta ja helppoa. Tarvittaessa voit tilata samalla myös teräshormin takkaasi.

© 2020 Pihatukku Finland Oy