Lataa

Maalaa hirsiseinä oikein

Maalaa hirsiseinä oikein

Hirsiseinien maalauksen aloittaminen aloitetaan suunnittelulla, ja ainakin seuraavia asioita tulee miettiä ennen maalauksen aloittamista: tarvitaanko seinien puhdistusta, miten ja millä aineella pintakäsitellään ja mitä maalataan. Maalien tarve on myös syytä laskea ennen maalien ostamista, ja maalia kannattaa hankkia mieluummin hieman yläkanttiin. Maalausprosessi sisältää yleensä monta vaihetta. Vanhaa rakennusta maalatessa vaiheita on enemmän kun uudisrakennusta maalatessa. Hyvin tehty pohjatyö antaa kuitenkin tehokkaamman suojan seinälle ja lisää varsinaisen maalin pysyvyyttä.

1. PUHDISTUS

Jos kyseessä on vanha kohde, niin ihan ensimmäisenä hirsiseinä tulee puhdistaa hyvin. Siisti hirsipinnat harjalla puhtaaksi. Tuntuisi helpolta vain maalata lika piiloon, mutta se ei ole järkevää. Puhdistus on tärkeää, sillä vain päälle maalaamalla alle voi jäädä sienikasvustoa. Jos hirsiseinässä on maali, vanha maali tulee rapata pois. Vanhan maalin irrottamiseen voi käyttää teräsharjaa ja kaavinta. Hio vanha kalvopinta himmeäksi. Tämän jälkeen hirret tulee pestä harjalla vettä ja pesuainetta käyttäen. Valitse pesuaine hirren likaisuuden mukaan. Seinään, jossa on hometäpliä, tarvitaan tehokkaampaa pesuainetta kuin hyväkuntoiseen hirteen. Pesun jälkeen pyyhi hirret esim. kostealla rätillä ja anna kuivua huolellisesti.

2. POHJATYÖT

Ennen varsinaisen maalaamisen aloittamista hirsi käsitellään pohjustusaineella. Pohjusteet auttavat suojautumaan auringonvaloa, kosteutta ja sieniä vastaan. Lisäksi maali pysyy hyvin kiinni pohjusteen päällä. Levitä pohjustetta runsaasti siveltimellä hirsipintoihin ja anna kuivua vuorokauden ajan.

3. MAALAUS

Alustavien töiden jälkeen päästään itse maalaamiseen. Maalaus kannattaa aloittaa ylhäältä vasemmalta ja edetä ylhäältä alaspäin.

Lamellihirren ja massiivihirren maalaukseen käytetään monesti eri tuotteita, koska hirret käyttäytyvät eri tavoin. Massiivihirsi on sataprosenttisesti puuta. Tämän vuoksi massiivihirsi elää kosteusvaihteluiden mukaan ja siihen tulee herkästi halkeamia. Lamellihirsi taas ei ole niin altis kosteuden vaihteluille ja sen pintaan ei synny halkeamia. Massiivihirren pintaan suositellaan ohuempaa ja hengittävämpää käsittelyä kuin lamellihirren pintaan.

Hirren maalaamiseen voi käyttää peittomaalia tai puunsuojaa. Peittomaali muodostaa maalattavalle pinnalle kalvon, joka suojaa puuta tehokkaasti. Peittomaali sopii lamellihirteen, mutta massiivihirteen se voi muodostaa liian tehokkaan suojan ja puu ei pääse hengittämään. Lisäksi massiivihirren halkeilu ei näytä peittomaalissa välttämättä kovin kauniilta. Massiivihirteen käytetäänkin usein puunsuojaa.

Puunsuojia on peittäviä sekä kuultavia. Kaikista turvallisin valinta massiivihirrelle on kuultava puunsuoja. Kuultava puunsuoja ei muodosta kalvoa, joten se on hyvin hengittävä. Kuultava puunsuoja eli kuullote antaa hirrelle luonnollisen värin jättäen puun oman rakenteen kauniisti näkyviin. Peittävä puunsuoja on peittomaalin kaltainen, mutta sen tuottama kalvo on ohuempi. Useat peittävät puunsuojat soveltuvat massiivihirren pintaan.

Käsittele siis massiivihirsi pintakäsittelyn jälkeen 1-2 kertaa puunsuojalla, joko kuultavalla tai peittävällä. Älä käytä väritöntä kuullotetta, sillä se ei anna suojaa. Nimenomaan väripigmentit antavat suojan auringon UV-säteilyä vastaan.

Jos käytät lamellihirren maalaukseen peittomaalilla, tulee hirsi käsitellä ensin pohjamaalilla. Pohjamaali luo hyvän tartuntapinnan peittomaalille. Pohjamaalauksen jälkeen hirren pääsee vihdoin maalaamaan varsinaisella värillä. Maalaa hirsiseinät peittomaalilla 1-2 kertaa.

 

Kysy rohkeasti apua ammattilaiselta, mikäli kohtaat haasteita maalausprojektissa. Maalausurakka voi tuntua aluksi kaikkine pohjatöineen vaativalta, mutta urakan jälkeen on palkitsevaa ihastella aikaansaatua lopputulosta. Tikkurilan sivuilta löytyy myös paljon ohjeita ja vinkkeä maalaukseen ja maaleihin liittyen.

© 2020 Pihatukku Finland Oy