Lataa

Onnistu siirtonurmen asentamisessa

Siirtonurmi on hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa tontille nopeasti ja vaivattomasti hyvän ja laadukkaan nurmen. Siirtonurmen hyvä puoli piilee myös siinä, että siirtonurmi tarvitsee asentaa vain kerran: siemen istutuksella asennuksen voi joutua tekemään useammin kuin kerran, jos kohdalle osuu esim. rankkasade tai kova tuuli, joka vie siemenet mennessään. Työn määrä siemen istutuksella voi olla siis moninkertaisempi ja eurojen suhteen kalliimpi, kun siirtonurmella.  Siirtonurmi on kova kilpailija itse kylvetylle nurmelle, ja moni onkin valinnut sen helppouden ja kestävyytensä vuoksi.

Siirtonurmen asentaminen onnistuu lähes keneltä vain, kunhan noudattaa asennusohjeita. Siirtonurmea varten maan pohjatyöt tulee tehdä huolella, jotta nurmikko pääsee juurtumaan maahan ja kasvamaan. Siirtonurmen asennus voi mennä pieleen, jos pohjatöitä ei ole tehty kunnolla. Hyvin tehtyjen pohjatöiden jälkeen nurmi voidaan asentaa. Riittävän kastelun ansiosta nurmi pääsee juurtumaan ja saat hyvän ja kestävän nurmen. Siirtonurmen asennusprojektissa on eri vaiheita, joita kannattaa noudattaa parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Pohjan rakentaminen

Mahdollinen entinen nurmi tulee poistaa tontilta tai leikata lyhyeksi. Pohja tulee rakentaa mullasta, hiekasta tai/ja sorasta.  Kestävän nurmen aikaansaamiseksi paras maaperä on hiekansekainen multamaa. Hiekkapohja on vaikea pitää kosteana, joten sekaan on syytä lisätä ravinteikasta multaa, vähintään n. 5cm kerros. Savimaa puolestaan voi olla liian tiivis, jolloin savimaata voi parantaa laittamalla hiekkaa sekaan. Jos tontilla on täyttömaata, tulee sen päälle lisätä n. 10-15cm ravinteikasta multaa. Maa-aineeseen tulee sekoittaa myös lannoiteaineet ja kalkki. Kalkkia 20–40 kg/100 m2 ja nurmikolle tarkoitettua yleislannoitetta 4–6 kg/100 m2.

Pinnan tasaaminen

Pohja tasataan tasaiseksi jyrällä, kaivonrenkaalla tai pienillä alueilla askeltamalla. Kuopat tulee täyttää. Maasta tulee kerätä ylimääräinen maa-aines, kuten kivet, juuret ja oksat. Pohjan tulee olla melko kova: päällä kävellessä ei saa upottaa.  

Kastelu

Kun pinta on tasoitettu, sen kastelu kannattaa suorittaa jo edellisenä iltana ennen nurmen asentamista. 

Asenna siirtonurmi 

Tärkeää on, että asennus tehdään sinä päivänä, kun siirtonurmi on toimitettu tontille. Siirtonurmi asennetaan limittäin pala kerrallaan rakoja jättämättä. Kun palat on asennettu, nurmikko jyrätään esim. tynnyrin avulla, jotta juurtuminen olisi nopeampaa. Nurmikko kastellaan kunnolla, jotta juurtuminen alkaa heti.  

Asennuksen jälkeen

Uutta nurmikkoa on syytä kastella päivittäin noin kahden viikon ajan asentamisesta, jotta nurmikko juurtuu kunnolla. Kolmannella viikolla kastellaan 3-4 kertaa ja neljännellä viikolla 1-2 kertaa. Kastelua lisätään hellejakson aikana ja vähennetään jos vettä sataa paljon. Kastelu kannattaa tehdä iltaisin, jolloin vettä ei haihdu ilmaan.

Kiinnitä näihin asioihin huomiota

Nurmikko on liian märkää, jos nurmikon päälle tulee lammikoita tai maa pehmenee niin, että kävellessä upottaa. Juurtumisen voit tarkistaa nostamalla varovasti nurmimaton reunasta – jos matto ei enää irtoa maasta, voi kastelua vähentää.  

Nurmikkoa on syytä lannoittaa jatkossa valmistajan ohjeiden mukaan. Nurmi kannattaa leikata kasvukaudella noin kaksi kertaa viikossa tai aina tarvittaessa. Nurmi on periaatteessa käyttövalmis heti asennuksen jälkeen, mutta käytön tulee olla varovaista, jotta matto ei pääse liikkumaan. Lannoitus kannattaa tehdä noin kuukausi asentamisen jälkeen asianmukaisilla tuotteilla, joista saa tietoa esim. rautakaupoista. 

Siirtonurmen voi asentaa koska tahansa kasvukauden aikana. Hanki nyt siirtonurmi edullisesti Pihatukku.fi -verkkokaupasta

© 2020 Pihatukku Finland Oy